Hviezdoslavov Kubín

  

V stredu 26. 2. 2020 sa v školskej knižnici uskutočnilo školské kolo známej a rokmi overenej súťaže v umeleckom prednese textu s názvom Hviezdoslavov Kubín. Jej názov asi netreba nejak zvlášť predstavovať, lebo je spojená so slovenskou legendou básnického remesla – Pavlom Országhom Hviezdoslavom, rodákom z Vyšného Kubína, ktorý miloval svoj rodný kraj, Oravu. Jeho meno je tiež
späté s mestom Prešov, pretože tu v rokoch 1870 – 1872 žil a študoval právo na Právnickej akadémii. Na jeho počesť je aj pomenovaná knižnica v našom meste.
Súťaže sa v pokojnej, veselej, no i trémou opradenej atmosfére zúčastnili žiaci 5. - 8. ročníka. Súťažili v prednese poézie i prózy. Tento rok sa recitovali overené literárne klasiky – Milan Rúfus či Štefan Moravčík. No výberom textu z kategórie fantastickej literatúry prekvapil Ferko M. zo 6.C, ktorý siahol po texte o mladom čarodejníkovi z pera J. R. Rowlingovej: Harry Potter a kameň múdrcov. Nakoniec istú literárnu vyzretosť, ale aj skúsenosti s prednesom textu predviedli najmä dve dievčatá zo siedmeho a ôsmeho ročníka.
Do okresného kola sa nakoniec porota rozhodla poslať iba jednu žiačku – Ninu Porjandovú z 8.A triedy. V tvrdej konkurencii na okresnom kole jej držíme palce a veríme, že sa jej bude dariť. Vecnými cenami boli ocenení všetci súťažiaci a diplomy získali iba tí najlepší. Na záver chceme my, slovenčinári, vyjadriť istú spokojnosť, že aj v dnešnom uponáhľanom a rýchlom svete plnom žiariacich obrazoviek si deti vedia nájsť cestu ku knihe a formovať tak svoju osobnosť i jazykovú zdatnosť v ústnej i písanej komunikácii.

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Lesnícka 1, 080 05 Prešov
    Lesnícka 1, 080 05 Prešov
  • +421 51 7700215

Fotogaléria